Strona główna / Aktualności / Wiosenny sezon grzybowy

Wiosenny sezon grzybowy

Internauci publikują zdjęcia z wiosennego grzybobrania. Trwa wymiana informacji na temat miejsc i okresu zbiorów. Do tematu wiosennego grzybobrania odniósł się poznański Sanepid. Co warto wiedzieć na temat zbierania grzybów wiosną?

Grzyby są organizmami, które pojawiają w określonej porze roku i kojarzone są głównie z jesienią, ich „owocowanie” jest związane z temperaturą i oczywiście wilgotnością ściółki. Są to warunki konieczne, aby z grzybni zawiązywały się owocniki zwane popularnie „grzybami”. Różnorodność leśnych darów natury, którymi wiosną możemy delektować się w kuchni, jest bardzo szeroka.

Jakie grzyby jadalne znajdziemy wiosną?

– Tak naprawdę grzyby owocują przez cały rok – zwraca uwagę Wiesława Kostuj, Rzecznik Prasowy WSSE w Poznaniu. Ale najczęściej ożywienie następuje w okresie wiosennym: kwiecień-maj. Rzeczywiście wtedy pojawiają się w naszych ogródkach przydomowych grzyby, które budzą zainteresowanie, bo mają nietypową budowę, nie posiadają charakterystycznego dla popularnych gatunków grzybów kapelusza. Zamiast tego posiadają tzw. główkę, która osiąga wysokość do 10 centymetrów oraz średnicę 7 centymetrów – tłumaczy rzecznik.

– Pod kapeluszem nie znajdziemy rurek lub blaszek, natomiast po przekrojeniu zobaczymy, że wnętrze grzyba jest puste – są to jadalne smardze. Należy jednak pamiętać, że to grzyby, które objęte są częściową ochroną, co oznacza, że możemy je zbierać tylko na przydomowych działkach, nie można ich pozyskiwać ze stanu naturalnego. Warto wiedzieć, że wiosną pojawia się również trujący grzyb, którego można pomylić ze smardzem, jest to piestrzenica kasztanowata posiadająca główkę i pusty trzon, która jest gatunkiem silnie trującym. Pod żadnym pozorem nie należy jej zbierać – apeluje Wiesława Kostuj.

Nie są to oczywiście jedyne grzyby, które możemy spotkać. Popularnym grzybem, który rośnie w lasach od kwietnia do września, jest boczniak topolowy. Ten gatunek można panierować w taki sam sposób jak kotlety. Najlepiej zbierać je, gdy kapelusze zaczną się prostować.

Kolejnym wiosennym łupem są pieczarki polne czyli popularny gatunek dostępny na polach. W dojrzałym stadium grzyby wyróżnia jasny, rozpostarty i wypukły kapelusz z drobnymi łuskami o brązowym zabarwieniu. Warto jednak pamiętać, że młode okazy łatwo pomylić z muchomorem jadowitym, który swoim wyglądem przypomina pieczarkę polną w pierwszych fazach jej życia.

W okresie wiosennym można natknąć się także na takie grzyby jak: pieczarkę łąkową, łuskwiaka zmiennego, okazy borowików ceglastoporych, gaśnicę wiosenną, żółciaka siarkowego, żagwiaka łuskowatego.

Jak podkreśla rzeczniczka poznańskiego Sanepidu, przygodę ze zbieraniem grzybów można rozpocząć już wiosną, ale jeżeli pojawiają się wątpliwości czy zebrane grzyby są trujące czy też jadalne, można skorzystać z bezpłatnej porady grzybowej w WSSE w Poznaniu (ul. Noskowskiego 23). Specjaliści przeglądają dostarczone grzyby i dokonują oceny gatunkowej owocnika.

(red.)

Smardz jadalny fot. Wikipedia.org
Boczniak topolowy fot. Wikipedia.org

Redakcja GL

Gazeta Lubońska - niezależne pismo i portal mieszkańców Lubonia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *